东京火车站天花改造设计|Tokyo Station Ceiling Project


时期:2010

Year: 2010

团队:赵德利 / 赵凡

Team: Zhao Deli / Zhao Fan

踏入东京站的那一刻起,十分慌张和匆忙的行走就算是开始了。持续大量的人流让你没有太多的空间和行走方式的选择,无论你对这个巨大而复杂的空间是否熟悉,你都会体悟到“迷失东京”的感觉。墙面分布在空间周边,地面需要平坦和连续,并被持续流动的乘客不停的覆盖,天花成了一个改变这个车站空间的一个不错的界面。连续凹凸形态的新天花与人们期望到达的站台或出入口相链接。我们试图建立一种乘客行走与车站空间的新关系:乘客在寻找站台的时候,空间方向的感知,对站台及车次等信息的获取,可以和天花的独特光感颜色差异及凹凸形态的密度差异进行互动。有着不同密度形态和色彩的天花界面重塑了整个车站空间,天花的多重方向的流动形态和同样流动的人群彼此在视线上、空间尺度感知上时刻互动,成为在站内步行到目的地和辨识方向的一种不假思索的,通过站内的行走过程,在现场开始学习到的下意识空间行为。

By walking into the Tokyo Station, the walking of panic and rush begins. Constantly flowing of people within limited complex station space won’t give you too many chances of walking in your own way, in contrast, you may be passively involved as part of the people flow emergence that makes you lost in translation. We are resisting it all the time while we try very hard to go the right direction. Walls are far away from this scene, and floor is covered at most of time by us, however the ceiling is gonna be a proper spatial interface  to transform the situation of passively lost. The new ceiling has multiple directional and densities’ distribution of the concave-convex form, which are connected to the relevant platform and entries for passengers . So they move and interact with the formal, colorful, directional effects of the performative ceiling to walk into the desired direction as a kind of instinctive spatial behavior learnt on site from walking and finding process within the space.